Fogágybetegségek, paradontológia

Mit kell tudni a fogágybetegségról?

 

A legfontosabb parodontológiai megbetegedés a fogágybetegség (a köznyelvi elnevezés általában – helytelenül: ínysorvadás). Fogágynak nevezzük az állcsontok fogmedri nyúlványai, a foggyökerek felszínét beborító ún. cementréteg, a fogakat a fogmeder csontjához rögzítő szalagok, valamint a fogíny összességét. A lepedék okozta fogkő először ínygyulladást vált ki, majd ez a bakteriális gyulladás a foggyökér mentén a gyökércsúcs felé halad. A tünetek kezdetben ínyvérzés, kellemetlen szájszag, majd amikor már a fogakat rögzítő szalagrendszer és csont is elpusztul, egyre fokozódó foglazulás. Végső stádiumban az érintett fogak helyükről kimozdulnak.

 

A fogágybetegség (ínysorvadás) kezelésében a legfontosabb az ún. oki terápia, azaz a bakteriális gyulladás mielőbbi megszüntetése. Ennek során a parodontológus fogorvos szakorvos először íny feletti fogkőeltávolítást, majd foganként egyesével haladva érzéstelenítés mellett ún. foggyökér simítást, zárt kürettet végez. Súlyosabb esetekben ezt követően szájsebészeti feltárásban ún. nyitott kürett műtétre van szükség. A cél minden esetben a gyulladásos elemek, baktériumok lehető legteljesebb eltávolítása. Minden parodontológiai kezelés feltétele az, hogy a páciens otthonában is törekedjen a lehető legjobb szájhigiéne elérésére, megfelelő fogápolás mellett ugyanis a lepedék eltávolítható, így nem alakul ki újra a fogágy gyulladása. Emellett kiemelkedő fontosságú a rendszeres fogászati kontroll vizsgálat.

 

Székesfehérvári fogászati és szájsebészeti centrumunkban a parodontológia területén jártas fogorvos kollégáink legjobb tudásuk szerint kezelik a fogágybetegségben szenvedő pácienseinket. Ehhez minden modern berendezés rendelkezésükre áll, többek között egy nagy teljesítményű fogászati lézer készülék.

 

Kezelhető e az ínyvisszahúzódás?

 

Sok páciens azzal a panasszal keresi fel székesfehérvári fogászatunkat, hogy fogínye a fognyaktól a foggyökér irányába visszahúzódott. Ez az ínyvisszahúzódás (ínyrecesszió) megfelelő sebészi technikával kezelhető. A műtét fájdalommentes, legtöbbször kötőszövet átültetéssel, vagy szintetikus kötőszöveti implantátum alkalmazásával jár. Minden esetben szükség van az ínyvisszahúzódást kiváltó okok felkutatására és megszűntetésére annak érdekében, hogy a műtét után az ínyvisszahúzódás ne alakuljon ki újra.

 

Székesfehérvári fogászati centrumunkban tapasztalt szájsebész kolléga segít pacienseink ínyvisszahúzódásának helyreállításában.

 

Mi a fogászati góc, miért van szükség góctalanításra?

 

A gócbetegség során a szervezetben egy adott helyre lokalizálódó krónikus gyulladás immunológiai reakciót vált ki és a szervezet más területén okoz tüneteket, megbetegedéseket. Ilyen gócos tünet lehet például a hajhullás, ízületi gyulladás, fájdalom, szemgyulladás (kötőhártya gyulladás), vesemedence gyulladás, bőrbetegségek, bőrkiütések, csalánkiütés stb. A fogászat és szájsebészet területén gócként szerepelhet egy elszuvasodott foggyökér, egy gyökérkezelt fog gyökércsúcsa körül kialakuló gyulladás, részben áttört bölcsességfog, fog eredetű ciszta, valamint gócnak tekinthető a fogágybetegség is. Amennyiben egy páciensnél a fent felsorolt tünetek miatt gócbetegség gyanúja áll fenn, kezelőorvosa góckutatásra küldi. A fogászati, szájsebészeti góckutatás során a fizikális vizsgálat mellett kötelező panoráma röntgent készíteni a biztos diagnózis érdekében. Székesfehérvári fogászati és szájsebészeti centrumunkban fogorvos kollégáink munkáját korszerű digitális panoráma röntgen készülék segíti, melynek sugárterhelése rendkívül alacsony, ezért megfelelő alkalmazás mellett veszélytelen. A góckutatás során a talált fogászati gócot meg kell szüntetni, gyógyszeres kezelésre a betegség nem gyógyul meg.